„Prijatelji, poklon i pozdravljenje!“, 5. stručni skup vršnjačkog mentoriranja, Rab, 17.1.2020.

. Ovim inspirativnim riječima dobrodošlice Frana Krste Frankopana učenici Građevinske tehničke škole Rijeka obratili su se kolegama, učenicima, studentima i nastavnicima u izlaganju „Stari grad Zrinski i Crkva sv. Nikole u Kraljevici“ u sklopu 5. stručnog skupa vršnjačkog mentoriranja koji se 17. siječnja 2020. održao u OŠ Ivana Rabljanina u Rabu.

Skup su otvorile učenice srednje škole u Rabu predstavljanjem renesansne stambene arhitekture Raba, ističući njezinu vrijednost, ali i neadekvatnu valorizaciju nekolicinom primjera renesansnih palača koje danas imaju ulogu noćnih klubova, restorana, trgovina, koje su u potpunosti izgubile svoju vrijednost kao kulturno dobro. Istaknule su nužnost osnivanja lokalnoga muzeja, krovne institucije koja bi vodila više brige o kulturnoj baštini grada Raba. Sesija o povijesnoj arhitekturi nastavljena je aktualnim „riječkim“ temama „Kompleks Rikard Benčić“, učenica Gimnazije „A. Ljudevit Adamić“ u Rijeci, „Mlin Žakalj“, učenica Trgovačko-tekstilne škole Rijeka i „Lansirna rampa torpeda u Industrijskoj ulici u Rijeci“, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije. Učenice su obilaskom rampe i samostalnim istraživanjem njezine povijesti i arhitekture ukazale na vrlo loše stanje očuvanosti ovog značajnog spomenika riječke industrijske baštine, predloživši dva rješenja njegove obnove- organizacijom Muzeja torpedo in situ ili centra za mlade. Učenici Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar predstavili su, potom, jedno od najvažnijih svetišta Čabarskoga kraja Crkvu sv. Marije Svetogorske kod Gerova, mjesto susreta hrvatskih, slovenskih i talijanskih hodočasnika. „Nasljeđe Zrinskih i Frankopana“ predstavljeno je u drugoj sesiji istraživanjima Starog grada Zrinski i Dvorca Nova Kraljevica učenika Građevinske i tehničke škole Rijeka te Kaštela Zrinski u Brodu na Kupi učenica Srednje škole Delnice. Na primjeru Dvorca Nova Kraljevica i dvorca u Brodu na Kupi učenici su pokazali dobre primjere obnove i prenamjene povijesne arhitekture. Treća sesija obrađivala je temu valorizacije baštine u odnosu na turizam. Učenice Srednje škole Markantuna De Dominisa Rab, pregledom arhitekture povijesnih hotela grada Raba, podsjetile su na lik, djelo i međunarodnu karijeru hrvatskoga arhitekta Zdravka Bregovca, dok su učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci istaknuli specifičnu arhitektonsku vrijednost riječkih hotela Neboder, Park i Jadran. Predstavnice Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar u posljednjoj su sesiji govorile o problemima istraživanja i prezentacije ostataka kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum kod Prezida, u odnosu na posebnu zaštitu pod kojom se nalaze šume Čabarskoga kraja, ali i na činjenicu da navedeni zid i danas, postavljanjem bodljikave tzv. žilet žice na hrvatsko-slovenskoj granici, odvaja umjesto da kao baština koju dijelimo spaja dvije države. Skup je zaključen izlaganjem o povijesti, sadašnjosti i budućnosti Muzeja Grada Rijeke, učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Skup je zaključen vodstvom po povijesnoj jezgri grada Raba Dubravke Kolarević, prof.

Po riječima organizatora, uz iskustvo zajedničkoga rada učenika i studenata, projektom i skupom nastoji se kod „mlađe“, ali i šire publike potaknuti interes za specifičnostima, problemima, ali i rješenjima u vrednovanju, očuvanju i prezentaciji kulturne i umjetničke baštine Primorsko-goranske županije. Sudeći po brojnim kritičkim osvrtima, osobnim zapažanjima učenika i studenata, kreativnim prijedlozima novih kulturnih ruta, „budućnost“ baštine je u dobrim rukama.