Projekt vršnjačkog mentoriranja

Projekt vršnjačkog mentoriranja provodi se u organizaciji Centra za cjeloživotno obrazovanje Odsjeka za povijest umjetnosti u Rijeci, Građevinske tehničke škole Rijeka i Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci od a. g. 2015.-2016. Cilj je suradnja između studenata 2. godine diplomskog studija povijesti umjetnosti, nastavničkog smjera i učenika 3. i 4. razreda srednjih škola s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije. Studenti umjesto seminarskog rada mentoriraju istraživanje učenika na teme iz lokalne kulturne i umjetničke baštine, a učenici stječu iskustvo istraživačkog studentskog rada na fakultetu te proširuju znanja o baštini kraja iz kojega dolaze. Rezultate istraživanja zajedno izlažu na stručnome skupu na Filozofskom fakultetu.

Ak. g. 2015.-2016. i a. g. 2016.-2017. projekt je nosio naziv Kako čitati grad? referirajući se na „kultnu“ monografiju Radmile Matejčić, obrađujući teme s područja Rijeke. Od a. g. 2017.-2018., zahvaljujući sufinanciranju programa javnih potreba u kulturi Primorsko-goranske županije, projekt sadržajno i naslovom Kako „čitati“ lokalnu kulturnu i umjetničku baštinu? obuhvaća područje čitave Županije. Od prve godine projekt podržava i sufinancira Filozofski fakultet u Rijeci.

Osim studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, do sada su u projektu sudjelovali učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Građevinske tehničke škola Rijeka, Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Prve riječke gimnazije, Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, Srednje škole Delnice, Srednje škole „Vladimir Nazor“ Čabar i Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Ovdje možete pogledati galeriju i programe skupa za a. g. 2016.-2017. i a. g. 2017.-2018. 

 

U nastavku su i poveznice na druge aktivnosti Centra vezane uz vršnjačko mentoriranje.

Posjet učenika 2. A razreda O.Š. Nikola Tesla Rijeka